Presentationsteknik med Jonsson & Du
 

Presentationsteknik

Fånga lyssnarna både med och utan powerpoint

Presentationsteknik är mer än att visa en powerpoint, men det är det också. Med hjälp av träning och teori kan alla utveckla sin presentationsteknik och nå fram till de som lyssnar. Efter en presentation vill vi ju att vår publik ska tänka, känna eller göra något!

Många behöver mer eller mindre ofta hålla presentationer och dragningar i sitt arbete, till exempel inför ledningen, kollegor eller externa samarbetspartners. Under en kurs i presentationsteknik får du lära dig att förbereda och framföra dina presentationer. Oavsett hur lång tid du ska tala, är det viktigt att det du vill ha sagt förmedlas och att det lyssnarna behöver veta kommer fram. Ibland behöver man också få tunga eller lite torra ämnen att bli intressanta och involverande.

Presentationsteknik - träning, teori och tips

Genom att träna samt få tips och teoretisk grund inom presentationsteknik kommer du att bli medveten om hur du ska hålla presentationer som fångar och får åhörarnas fokus. Du lär dig också knep för att dina presentationer med powerpoint eller annat presentationsprogram ska bli ändamålsenliga och anpassade för de som lyssnar.

En kurs i presentationsteknik

Mina kurser i presentationsteknik skräddarsys efter deltagarnas förkunskaper, gruppens storlek och framför allt efter de behov som finns och de situationer som deltagarna möter i sitt arbete. Ett självklart inslag är många praktiska övningar för att deltagarna ska lära sig att behärska presentationsverktygen. 

Här är ett smakprov på de delar som jag går igenom i en kurs i presentationsteknik: 

  • Varför bör du formulera ett klart syfte och budskap? 

  • Hur skapar du en god struktur i din presentation? 

  • Hur kan berättelser förstärka ditt budskap? 

  • Hur hanterar du din powerpoint på ett professionellt sätt? 

  • Hur utformar du din powerpoint för publikens skull? 

  • Hur skapar du kontakt med de som lyssnar? 

  • Hur hanterar du nervositet?

Ett standardupplägg i en kurs i presentationsteknik är en dag med praktisk teori och tips, och en dag där deltagarna får träna och få respons på sitt framträdande. Kombinationen ger en förståelse för grunderna i presentationsteknik och en trygghet att använda sig av tekniken och tipsen.

Målet med kursen i presentationsteknik

Efter en kurs i presentationsteknik ska du ha fått förståelse för viktiga delar i förberedelserna och verktyg för att hålla presentationer som engagerar lyssnarna. Du ska känna en större trygghet och närvaro i dina framföranden. Förhoppningsvis, eller till och med förmodligen, kommer du känna en positiv anspänning för att tala inför andra och vara den som både vågar och vill hålla presentationer!

“Jag vill tacka dig för din inspiration, du gav så himla många bra tips och knep så jag känner att jag har vuxit i mitt sätt att utbilda och presentera. Tack för en till en början jätteläskig kurs, till en rolig, utmanande och mycket nyttig kurs!!”

Veronica Kindholm

”Otroligt lätt att ta till sig, pga. väldigt bra och engagerad lärare.”

“Skitbra, kort och gott. Väldigt värdefullt och lärorikt.”

“Kan verkligen rekommendera denna kurs. Innehållet var bra, det var inte för mycket som det kan vara vissa gånger. Väldigt bra med diskussionerna vi hade, övningarna samt presentation.”

Sagt av tidigare kursdeltagare i kursutvärderingar